Τραμπολίνο

Pin It

Ιστορική Εξέλιξη του Τραμπολίνο

Ήταν το 1900 , όταν το Τραμπολίνο άρχισε να διαδίδεται ευρέως. Ο Larry Griswold εκείνη την εποχή, δουλεύοντας στο πανεπιστήμιο της Αιόβα, επινόησε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε άλματα με Τραμπολίνο. Έτσι, κατασκεύασε ένα Τραμπολίνο και συγκέντρωσε αθλητές από την ενόργανη γυμναστική, ανάμεσα τους και ο George Nissen, Αμερικανός καθηγητής φυσικής αγωγής. Ο ίδιος ο Griswold έγραψε και το πρώτο βιβλίο για το Τραμπολίνο μέσα στο οποίο περιγράφονται πληροφορίες για τη χρήση του οργάνου καθώς και για τις δεξιότητες που μπορούσαν να αναπτυχθούν. Αυτή ήταν η αφετηρία στην αναγνώριση του Τραμπολίνο πλέον ως αθλήματος και όχι ως θεάματος.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο George Nissen ίδρυσε την πρώτη εταιρεία παραγωγής Τραμπολίνο. Η κατασκευή τους γινόταν κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς καθώς χρησιμοποιούνταν σε σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς και για τον Αμερικανικό στρατό που τα χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου για την εκπαίδευση των πιλότων. Κατά τη δεκαετία του 1950 το Τραμπολίνο έγινε πλέον γνωστό και στην Ευρώπη με καθοδηγητές τους George Nissen και Kurt Baechler. Το 1964 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία του αθλήματος (FIT) και την ίδια χρονιά διοργανώθηκε στο Λονδίνο το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Η επίσημη αναγνώριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τραμπολίνο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έγινε το 1988. Ωστόσο ριζικές αλλαγές στην Διεθνή Ομοσπονδία Τραμπολίνο στα τέλη της δεκαετία του 1990 οδήγησαν στην ένωση της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής.
Το Τραμπολίνο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ το 2000, όπου άντρες και γυναίκες συμμετείχαν σε ατομικά αγωνίσματα. Σε διεθνές επίπεδο διοργανώσεων, το Τραμπολίνο περιλαμβάνει το ατομικό Τραμπολίνο, το συγχρονισμένο Τραμπολίνο, τον ακροβατικό διάδρομο και το διπλό μίνι τραμπολίνο.
Στην Ελλάδα, το αγωνιστικό Τραμπολίνο έκανε την εμφάνιση του στην δεκαετία του 1990. Συγκεκριμένα, το 1998 η Fabiana Florez, προπονήτρια από την Αργεντινή, αναλαμβάνει την οργάνωση του αθλήματος στη χώρα μας. Έτσι, την ίδια χρονιά το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο ήταν πλέον γεγονός. Κατόπιν, συγκροτήθηκε και η εθνική ομάδα Τραμπολίνο με ομοσπονδιακούς προπονητές την Fabiana Florez και τον Ευρυπίδη Γκαλτσίδη. Από τους πρώτους αθλητές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες Τραμπολίνο ήταν ο Βαγγέλης Κολοζάκης, ο Μιχάλης Πελιβανίδης, ο Αρτούρ Γιεριμνιάν, η Ιωάννα Κοντελε, η Μαριάννα Μουσουράκη, η Ελίνα Αγγελίδου και η Σίση Θεοδωρίδου.


Το Τραμπολίνο...ως άθλημα

Ο άνθρωπος, ήδη από τα πρώτα χρόνια της ιστορικής του εξέλιξης προσπάθησε να υπερνικήσει τους νόμους της βαρύτητας και να παραμείνει στον αέρα έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα. Η προσπάθεια αυτή σε συνδυασμό με την ανάγκη του ανθρώπου να νιώθει ελεύθερος και την περιέργεια του για κάθε τι που ανεβάζει την αδρεναλίνη του στα ύψη, αποτέλεσαν την απαρχή της εμφάνισης ενός απαιτητικού και συγχρόνως εντυπωσιακού αθλήματος, του Τραμπολίνο.
Είναι ένα άθλημα που δεν κάνει διακρίσεις καθώς απευθύνεται σε όλους, παρέχοντας πρωτίστως εκγύμναση και ψυχαγωγία. Αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς το βλέπουν σαν κάτι το διαφορετικό, μια άλλη αίσθηση, ένα διαφορετικό 'παιχνίδι' από τα άλλα. Άλλωστε ας είμαστε ειλικρινείς! Σε ποιον δεν αρέσει να στέκεται όρθιος επάνω στο κρεβάτι του και να χοροπηδά επάνω στο στρώμα!
Το Τραμπολίνο αποτελείται από ένα δίχτυ κατασκευασμένο από ειδικό ελαστικό, που σταθεροποιείται σε ένα σιδερένιο πλαίσιο με ελατήρια. Οι διαστάσεις του είναι 5,05μ. x 2,91μ. και απέχει 1,155μ. από το έδαφος. Οι αθλητές του Τραμπολίνο εκτελούν αναπηδήσεις, ώστε να εκτιναχθούν όσο το δυνατόν υψηλότερα και να εκτελέσουν μια σειρά από ακροβατικές εναέριες ασκήσεις. Στο φάσμα των ασκήσεων που εκτελούν οι αθλητές περιλαμβάνονται απλά άλματα σε θέση δίπλωσης, συσπείρωσης ή ευθείας θέσης καθώς και πολύπλοκοι συνδυασμοί περιφορών και περιστροφών προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Ο αθλητής θα πρέπει στο σύνολο να εκτελέσει 10 ασκήσεις, ώστε η αξιολόγηση του να αρχίσει με την μέγιστη δυνατή βαθμολογία. Η αξιολόγηση γίνεται από κριτές ικανούς να βαθμολογήσουν την τεχνική των ασκήσεων του αθλητή καθώς και την δυσκολία τους. Από το 2011 στην αξιολόγηση των αθλητών τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο συμπεριλαμβάνεται και ένας τρίτος παράγοντας, ο χρόνος πτήσης , δηλαδή ο χρόνος στον οποίο ο αθλητής βρίσκεται στον αέρα κατά την εκτέλεση του προγράμματος του, δίνοντας στο άθλημα νέες διαστάσεις και προσφέροντας πλούσιο θέαμα. Ο τελικός βαθμός του κάθε αθλητή προκύπτει από την πρόσθεση του βαθμού τεχνικής με τον βαθμό δυσκολίας και τον χρόνο πτήσης κατά τη διάρκεια του προγράμματος.


Τα οφέλη του Τραμπολίνο

Το αγωνιστικό Τραμπολίνο σε επίπεδο πρωταθλητισμού προάγει αρχικά το 'ευ αγωνίζεσθαι' και προσφέρει τις συγκινήσεις του Πρωταθλητισμού στους πιο τολμηρούς. Ωστόσο, το Τραμπολίνο αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας, ανεξάρτητα του πρωταθλητισμού.
Αρκετοί πιστεύουν ότι το Τραμπολίνο είναι άθλημα που δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική δύναμη καθώς τα ελατήρια είναι αυτά που κάνουν όλη τη δουλεία. Στην πράξη κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς πρόκειται για μια πλειομετρική δραστηριότητα που ενδυναμώνει ταυτόχρονα πολλά μέρη του σώματος και μάλιστα χωρίς τις καταπονήσεις του εδάφους. Αυτό φυσικά επιτρέπει την ομαλή και αρμονική ανάπτυξη καθώς και την άρτια κινησιακή εκπαίδευση των παιδιών καθώς και την απόκτηση φυσικής υγείας στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να ασχοληθούν με το Τραμπολίνο στα πλαίσια της ενδυνάμωσης και της ψυχαγωγίας. Παρόλα αυτά, η ενασχόληση με τον Πρωταθλητισμό εστιάζεται κυρίως στις μικρές ηλικίες καθώς αποτελεί μια πολυετή, επίμονη και στοχευμένη εκπαίδευση. Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν το άθλημα ακόμη και από την ηλικία των τριών ετών.
Η επιλογή των αθλητών που θα ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό είναι μία δύσκολη διαδικασία, διότι ο πρωταθλητισμός αναφέρεται σε γυμναστικές επιδόσεις υψηλού επιπέδου στις οποίες ο αθλητής καλείται να ανταπεξέλθει. Απαιτεί κατάλληλο σωματότυπο και καλή φυσική κατάσταση. Πρωτεύοντα ρόλο στα πλαίσια του πρωταθλητισμού παίζουν και τα ψυχικά προσόντα των αθλητών. Οι αθλητές του Τραμπολίνο πέραν του αθλήματος αποκτούν πειθαρχεία και σεβασμό αρχικά προς τον προπονητή και φυσικά προς τους συναθλητές και τους συναγωνιστές, ήδη από τις μικρές ηλικίες.
Το Τραμπολίνο είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα που απαιτεί τόλμη, αποφασιστικότητα, πείσμα και το σημαντικότερο θέληση, ώστε να καταφέρει κάποιος να εκτελεί εναέρια ακροβατικά σε ύψος 8-9 μέτρων. Βασικές προϋποθέσεις είναι ο άριστος συντονισμός του αθλητή και η ρυθμικότητα των κινήσεων του ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται με ακρίβεια τη θέση του στον χώρο και το χρόνο. Βεβαίως η ικανότητα αυτή δεν αποκτάται απευθείας αλλά απαιτείται προσπάθεια και εξάσκηση πολλών ετών για να αποκτηθεί, αφού αποτελεί το βασικότερο γνώρισμα ενός καλού αθλητή Τραμπολίνο. Η εκτέλεση των ασκήσεων απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, ώστε ο αθλητής να αντιλαμβάνεται με ακρίβεια την κάθε κίνηση του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η προπόνηση ενός αθλητή Τραμπολίνο είναι περισσότερο εγκεφαλική, χωρίς μεγάλη διάρκεια ώστε να τον καταβάλλει σωματικά. Έτσι, οι αθλητές προστατεύονται κατά κάποιο τρόπο από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών καθώς λόγω της φύσης του αθλήματος δεν τους παρέχουν ουσιαστικά καμία απολύτως βοήθεια.


Το Τραμπολίνο....στον ΑΙΑΝΤΑ

Ο Γ.Ο. ΑΙΑΣ Θερμαϊκού είναι ένας από τους συλλόγους που από το 2004 κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της αξιολόγησης της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας στα αθλήματα που καλλιεργεί, το Τραμπολίνο και την Ενόργανη Γυνμαστική. Ο Αίαντας, διαθέτει τμήματα τόσο μαζικού αθλητισμού που απώτερο στόχο έχουν την εκγύμναση και την ψυχαγωγία των παιδιών κάθε ηλικίας όσο και προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα. Τα τελευταία συμμετέχουν σε Πανελληνία Πρωταθλήματα, Διασυλλογικά Πρωταθλήματα και Διεθνείς διοργανώσεις με σημαντικές διακρίσεις.
Στο επίπεδο του μαζικού αθλητισμού, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου προπονητικού προσωπικού τα παιδιά μαθαίνουν στοιχεία προθέρμανσης, ακροβατικών ασκήσεων και δεξιοτήτων. Οι προπονήσεις των μαζικών τμημάτων έχουν μικρή διάρκεια και δεν γίνονται σε καθημερινή βάση, διότι ο στόχος είναι η σωστή εκγύμναση και όχι η σωματική καταπόνηση, ιδιαίτερα αρχάριων παιδιών. Ο Αίας φιλοξενεί στο χώρο του ένα ευρύ φάσμα ηλικιών στον μαζικό αθλητισμό, από παιδιά ηλικίας 3 ετών έως και παιδιά γυμνασίου και λυκείου. Από τα τμήματα του μαζικού αθλητισμού παιδιά με κατάλληλα σωματικά προσόντα και αξιόλογο χαρακτήρα μπορούν να προχωρήσουν στα προαγωνιστικά τμήματα . Στα τμήματα αυτά, οι μικροί αθλητές εισάγονται πλέον σε λίγο πιο απαιτητικό πρόγραμμα προπόνησης, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες που θα επιτρέψουν την είσοδο τους στα αγωνιστικά τμήματα. Ήδη στο προαγωνιστικό τμήμα του Τραμπολίνο οι αθλητές αρχίζουν να μαθαίνουν αναπηδήσεις και ένα σύνολο βασικών ασκήσεων, καθώς και την κατάλληλη προθέρμανση, ακροβατικές ασκήσεις στο έδαφος και μυϊκή ενδυνάμωση και ευλυγισία, προσόντα απαραίτητα για έναν αθλητή του Τραμπολίνο. Ταυτόχρονα, υπάρχει και μικρή αύξηση στη διάρκεια της προπόνησης και του φάσματος των ασκήσεων και της μυϊκής ενδυνάμωσης.
Στο αγωνιστικό πρόγραμμα οι προπονήσεις των αθλητών γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση και με αύξηση της χρονικής διάρκειας της προπόνησης και των απαιτήσεων, δεδομένου ότι οι αθλητές θα πρέπει όλη τη χρονιά να διατηρούνται σε άριστη φυσική κατάσταση ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση των αγωνιστικών περιόδων και της εκμάθησης ασκήσεων αυξημένης δυσκολίας. Συγκεκριμένα, το αγωνιστικό τμήμα Τραμπολίνο του ΑΙΑΝΤΑ προπονείται 2-2,5 ώρες την ημέρα και η προπόνηση περιλαμβάνει αρχικά, προθέρμανση πριν το ανέβασμα των αθλητών στο Τραμπολίνο και ασκήσεις ευλυγισίας ιδιαίτερα σημαντικές για να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμού. Στη συνέχεια οι αθλητές ανεβαίνουν στο Τραμπολίνο όπου σταδιακά σε κάθε ανέβασμα, αναλόγως την περίοδο (αν πρόκειται για μεταβατική ή αγωνιστική περίοδο) εκτελούν τις ασκήσεις τους και τα προγράμματα τους. Οι προπονητές στοχεύουν αρχικά στην ασφάλεια του αθλητή, καθώς πρόκειται για ένα δύσκολο άθλημα, στην βελτίωση της τεχνικής των ασκήσεων προκειμένου ο αθλητής να καταφέρει να αυξήσει και την δυσκολία των ασκήσεων του και στην ανάπτυξη αντοχής. Έτσι, όλη τη χρονιά απαιτείται προσπάθεια εκ μέρους τόσο των προπονητών όσο και των αθλητών προκειμένου οι αθλητές να συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και σε πολλές άλλες διοργανώσεις. Το τέλος της προπόνησης περιλαμβάνει πάντα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, καθώς είναι απαραίτητο ώστε το σώμα του αθλητή να μπορεί να ανταπεξέλθει στη δυσκολία των ασκήσεων και στο πρόγραμμα της προπόνησης.
Φυσικά, όλοι οι αθλητές του αγωνιστικού τμήματος του Τραμπολίνο του ΑΙΑΝΤΑ μαθαίνουν το σεβασμό προς τους προπονητές, προς τον ίδιο το χώρο που γυμνάζονται, προς τους συναθλητές και προς τους συναγωνιστές. Η συμπεριφορά ενός αθλητή Τραμπολίνο είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία προκειμένου να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις του αγωνιστικού τμήματος είναι μέρος μεθοδικής και σκληρής προσπάθειας καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς που έχει ως στόχο τη δημιουργία σωστά καλλιεργημένων αθλητών υψηλών επιδόσεων.

Pin It

Ελάτε σ΄επαφή

Γυμναστήριο

Μιλήστε  μας

Αλληλογραφία

© www.aias-thermaikou.gr